top of page

REVIEWS
"Tijdens mijn eerste Lu Jong les wist ik meteen: 'dit is thuis!'. Een gevoel van verwondering, ontspanning en helder aanwezig zijn. Mijn zintuigen leken beter te functioneren. Ik kon scherper waarnemen en er was meer ruimte van binnen.

Nu - 8 jaar later - verrassen de oefeningen me nog steeds elk moment dat ik ze doe. Ze openen van binnenuit, zien er van buiten misschien eenvoudig uit, maar hun kracht en subtiele werking van binnen (op alle vlakken - fysiek, mentaal, energetisch en emotioneel) blijft ongelooflijk…

Het grote voordeel van Lu Jong t.o.v. andere bewegingsvormen is, dat de Lu Jong oefeningen rechtstreeks uit Tibet, bij Tulku Lobsang vandaan komen, waardoor de 8000 jaar oude wijsheid die in de oefeningen zit, die al die eeuwen zorgvuldig van leraar op leerling is doorgegeven, nog steeds aanwezig is. Er is niet 'gesleuteld' aan de oefeningen. Tulku Lobsang geeft ze nu op zo'n manier aan ons door, dat ze voor iedereen een helende werking hebben. Als docent hoeven wij geen keuze te maken in welke volgorde of welke keuze we moeten maken om af te stemmen op de mensen die een les komen volgen. De volgorde en werking van de oefeningen, ongeacht hoe mensen kunnen bewegen, is voor iedereen hetzelfde. Ieder mens heeft hier profijt van. Niet de één meer dan de andere.

 

Daarnaast helpt de verbinding met deze leraar, Tulku Lobsang, om de lessen Lu Jong te kunnen geven. Zijn uitleg (in de manual) over het Tibetaans Boeddhisme en de Tibetaanse geneeskunde, over de werking van ons lichaam, de verbinding met de geest, d.m.v. de adem en de aandacht zorgt ervoor dat je terugkomt bij de basis, elke keer opnieuw.

Ik wil met Lu Jong de mensen meegeven dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen op hun leven, hoe zij zich voelen, hoe zij de wereld om zich heen ervaren. Door middel van deze lichamelijke oefeningen, die vergezeld gaan met de adem, ontstaat er direct meer ruimte en ontspanning, kan onze ware natuur tevoorschijn komen. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt ondersteund, waardoor we beter aanvoelen welke keuzes we het beste kunnen maken.

Lu Jong is toegankelijk voor iedereen, maakt geen onderscheid en kan altijd gedaan worden, door iedereen, ook op bv. een stoel. De werking is bij iedereen even krachtig, het brengt ieder mens meer in balans, zuivert negatieve gedachten en emoties en brengt ons weer terug in onszelf, in onze kracht, helderheid, zorgt direct voor een gevoel van verbinding en geluk.

Tijdens de lessen komen er ook mensen met chronische klachten, reuma, artritis, depressies of een burn-out. Zij geven aan dat Lu Jong hen helpt, dat hun klachten verminderen, dat Lu Jong ervoor zorgt dat ze zichzelf niet verliezen of dat zij door de Lu Jong handvatten hebben gekregen om dichter bij zichzelf te blijven. Ze komen met vragen over hoe om te gaan in bepaalde situaties met andere mensen. Zij hebben in de gaten dat Lu Jong hen helpt, ook op dit vlak.

Voor mij is het heel belangrijk dat alles wat ik 'oefen' met hen tijdens de lessen, direct toepasbaar is in het dagelijks leven. Ons leven lang blijven we 'oefenen'. Keuzes durven maken, is een onderdeel van deze beoefening. We blijven balans zoeken, elk moment opnieuw. Mindfulness is voor mij een beoefening die zich steeds verder kan verdiepen. Lu Jong, meditatie in beweging, is Mindfulness, is de aandacht helemaal in het moment brengen, d.m.v. de houding en beweging, waardoor we deze flexibiliteit kunnen gebruiken bij alles wat we ondernemen in het leven."

bottom of page